2018. január 16., kedd

Mért nem fut a Java Firefoxban?

Mért? Nem fut?!


Kifüstölt a Java?
Igen, ez a riasztó gondolat hasított belém egy olvasói üzenet kapcsán, mely a címben feltett kérdést feszegette. Pontosabban azt kérdezte tőlem az illető, hogy mért nem futtatja újabban a Firefox a weboldalakba ágyazott Java appleteket.
A letölthető, stand-alone (egygépes) Java alkalmazásokkal ugyanis nincs semmi gond: ezek futtatása nem a böngészők dolga. (Ilyen a PhET általam magyarított szimulációi közül pl. ez itt az alfa-bomlásról.)
Nos, ellenőriztem a problémát, és kiderült, hogy a hosszú szünet után nemrég frissített Firefoxom már nem futtatta az Asimov Tékában lévő Java appletjeimet.
Minthogy a vadonatúj Java 8.151-esemet még ki sem próbáltam, felötlött bennem, hogy talán az Oracle már megint bekeményített. Letesztelem hát az appletet Internet Explorerrel is, és a Java tökéletesen működött. Minden jel arra mutatott, hogy a Mozilla a ludas.

Mi okozza a problémát?

Némi guglizással kiderítettem, hogy 2017 márciusában a Firefox (Mozilla) is csatlakozott a Chrome (Google) és az Edge (Microsoft) által elkezdett sorhoz. Ha azóta frissült a Firefoxod, akkor azért nem futnak rajta a Java appletjeid, mert a Firefox 52-es változattal kezdődően, mely alapértelmezettként települt a gépedre, egy új korszak köszöntött be itt is 'a web bővitménymentesítése' jegyében. Megszűnt a NPAPI támogatása, ami többek között a Java és a Silverlight leírását jelenti. A Flash egyelőre még működik.
Angolul többek közt itt olvashatsz erről az Oracle-től:

Van-e rövidtávú megoldás?

Nyilván van, különben nem kérdezném :)
A Mozilla kb. egy éven át támogatni fogja az átmeneti időszakra bevezetett 'Firefox 52 ESR'-t, ahol az ESR (Extended Support Release) bővített támogatású kiadást jelent. Ezt a kiadást az alábbi helyről lehet letölteni különböző változatokban (Windows 64-bit, Windows 32-bit, macOS, Linux 64-bit és Linux 32-bit) többek között magyarul is:
Én a Windows 10-es rendszeremhez a Windows 32-bit-et töltöttem le, melynek így néz ki a névjegye:
Az ideiglenes megoldás az ESR
A letöltőhelyen iskolák és egyéb intézmények rendszergazdáinak ajánlják ugyan az ESR-t, de nem tesznek fel keresztkérdéseket sem letöltéskor, sem telepítéskor. Az ESR az eredeti Firefox helyére települ, tehát nem alternatív változatként. Nálam teljesen jól működik a legfrissebb Java 8.151 verzióval, melynek névjegye itt látható:
Én a legfrissebb Javát használom
Bizonyítékképp hadd mutassam meg kedvenc Java szimulációm, a Lencsék és tükrök bejelentkezési oldalát az engedélykéréssel és egy pillanatfelvételt a működő applettel:


Ami a Windowst illeti, az XP SP2, a Server 2003 SP1, a Vista, a 7-es, a 8-as és a 10-es egyaránt megfelel a leírás szerint.

Mi várható hosszú távon?

Ami a Firefoxot illeti, semmi jó. Már az sem világos, mit jelent a rövid távon. Mert nem tudni, mennyi időt jelent az ESR kb. egy éves támogatása; mikor indították el a stoppert; és mi történik a kb egy év után.
Maga az Oracle az IE-re való áttérést javasolja a Windowsosoknak, a Mac OS X-en pedig a Safarit. Ez jó tanácsnak látszik, de hát az Oracle sem egy orákulum, különben bele sem fogott volna a Javába.
Ami az IE-t illeti, a Microsoft finoman bánik velünk Javásokkal. (Talán most már igazán illik rá a régen ironikusan használt microsoft = picipuha névértelmezés.)
A Windows 10 alapértelemezett böngészője, az Edge ugyan eleve nem támogatja az NPAPI-t, de (egyelőre) megadja a lehetőséget arra, hogy az aktuális oldalt IE-vel nyissa meg az ember, holott magát az Explorert nem is látni a rendelkezésre álló programok között:
Az Edge felkínálja az IE-t megnyitásra

Kapcsolódó bejegyzéseim

Javával kapcsolatos problémák

Java appletekről

Köszönetnyilvánítás

Hálás köszönet Zeller Tibornak, hogy felhívta a figyelmemet erre a problémára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése