2018. március 1., csütörtök

Választási tanácsadó magyaraboknak

Csak azért nem akarsz elmenni szavazni, mert nem tudod,
kire voksolj? Olvasd el a Bizonytalan választóknak című
részt, és gondold át újra. Fej vagy írással is dönthetsz.
Ez éppúgy nem befolyásolja a szavazatkülönbséget, mint
a távolmaradás, de arányaiban csökkenti az erősebb oldal
fölényét, amit érdemes megfontolnod.

Magyaraboknak? Ne már!

Ebben a bejegyzésben egy leegyszerűsített modelljét vázolom fel a közelgő áprilisi országos választásnak, melynek hektikus kampányidőszakát éppen most éljük át. A kitalált helyszínen (Okatootáiában, a magyarabok földjén) felvázolt modell eléggé átlátható ahhoz, hogy annak alapján én, a laikus, józan paraszti eszemre támaszkodva tanácsot adjak a szavazáshoz azoknak, akiknek nem jutott idejük a stratégia átgondolására.
Nem abban akarok tanácsot adni, hogy kire vagy mire szavazz, hanem hogy a felvázolt, sarkított helyzetben hogyan kéne szavaznod ahhoz, hogy a leadott szavazatod abba az irányba hasson, amerre Te szeretnéd.
Reményeim szerint a tanácsokat alkalmazni tudod majd az igazi választásokon is.
Ha tanácstalanságodban a távolmaradást fontolgatod, azt javaslom, olvasd el a Bizonytalan választóknak című részt, mely olyan más opciókat mutat meg számodra, amelyeket talán jobbnak fogsz megítélni, mint a távolmaradás.
Hogy mért választottam kitalált helyszínt a modellnek? Egyrészt azért, mert így könnyebb elvonatkoztatni a részletektől. Attól, hogy az igazi Ellenzéket különböző karakterű pártok alkotják, melyek kapcsolata napról napra változik – hol riválisai, hol szövetségesei egymásnak, hol egyszerre mind a kettő. Másrészt azért, mert jobb szeretném, ha ez a hajcihő egy másik országban zajlana, jó messze tőlünk. Akkor talán még nevetni is tudnék rajta. Igen, kipróbáltam: így tudok is. Amiről eszembe jut, hogy a magyarab druszám szájába adott tanácsokat nem viccnek szántam.

Okatootáiáról dióhéjban

A magyar Wikipédia szerint „Okatootáia tízmilliós köztársaság Kína, Ausztrália és Földvár között félúton. Hivatalos nyelv az ugor, amely – némi gyakorlattal – ugyanolyan jól érthető egy magyar számára, mint bármely szláv nyelv egy másik szláv nyelvet beszélő számára. A magyar-ugor rokonság mellett szól, hogy az ország lakói – a legendás Ugor fia Sára leszármazottjai – magyarabnak hívják magukat, ami ugorul olyan embert jelent, aki magyarabb a magyarnál.”


Okatootáia választás előtt

Okatootáia parlamenti választások előtt áll. Javában zajlik a kampány az 5 millió szavazati joggal rendelkező polgár voksáért. Az országot jelenleg az erős Kormánypárt irányítja. Van továbbá számos Ellenzéki párt is, melyek osztódással szaporodnak. Az ellenzéket – ugor kifejezéssel élve – a „dinnyétlenkedés” jellemezte több cikluson át. (Ez a magyarra lefordíthatatlan szó az ugor „dinnyétlen” jelzőből származik, mely az „eldinnyélt” ellentéte.) Az Ellenzéki pártok egy dologban tudtak csak megegyezni: a Kormányt le kell váltani. A média sarkított nézetektől hangos. A Kormány már az Ellenzék leváltásáról beszél. (A „leváltás” szó ugorul nem egészen azt jelenti, mint magyarul, mert semmi jel nem utal arra, hogy a soros miniszterelnök ellenzéki szerepre pályázna. Lásd a „Leváltja, mint Henrik a feleségét” mondást az ugor Wikipédiában.)

Az előzetes felmérések szerint jelenleg az 5 millió választópolgár a következő három csoportra oszlik:
(1) 2 millió választó egyértelműen a Kormányt támogatja.
(2) 1 millió választó egyértelműen a Kormány megbuktatását akarja.
(3) 2 millió választó teljesen össze van zavarodva a kampányüzenetek miatt; fogalma sincs, hogy mi lesz a jó neki és az országnak; a döntés felelősségét inkább a nála okosabbakra bízná; ezért valószínűleg el sem megy szavazni.
Egy okatootáiai választópolgár, bizonyos P. Sándor, aki elkötelezett híve a demokráciának, de nem sokat ért a politikához, kicsit elgondolkodott azon, mit ajánlhat választópolgártársainak, hogy szavazatuk az általuk legjobbnak tartott irányba billentse a mérleg nyelvét.

Hogy milyen mértékben?

Nagyon piciben. Mindössze 1/5.000.000 arányban, ami csupán 2/10 ppm-nyi (ppm = milliomod rész). Ez bizony pici hatás. Ahogy mindenki más szavazatáé is. Mert a demokrácia így működik.

Az alábbiakban változatlan formában teszem közzé P. Sándor javaslatát, melyet az interneten találtam. Nekem logikusnak tűnik a dolog, de én még kevésbé értek a politikához, mint ő. Eddig még mindig ész nélkül szavaztam.

Az jár a fejemben, hogy egyik-másik gondolatát figyelembe veszem a közelgő hazai választások során is, bár itthon a dolgok nem ennyire sarkítottak szerintem. Hogy úgy mondjam, a lehetőségek nem különülnek el fehér és fekete módjára, ahogy Okatootáiában. Ezért némelyik tanácsát megjelöltem egy kérdőjellel (❓), hogy tudd: a tanács elfogadása nálunk megfontolást igényelhet, ha vannak más fontos szempontjaid is. Ilyen szempont lehet egy párt iránti szimpátia/bizalom (👍) vagy antipátia/bizalmatlanság (👎).

Egy biztos: magyarab druszám meggyőzött arról, hogy nincs mese: el kell mennem a választásra. Igaza van: a távolmaradás is szavazat. Olyan szavazat, mely nem biztos, hogy arra billenti a mérleg nyelvét, amerre a választó kívánatosnak tartja, sőt, az esetek egy részében biztos, hogy az ellenkező irányba.

Alábbiakban a számozás – (1), (2), ill. (3) – a fentebb definiált választói csoportokra utal.

P. Sándor választási tanácsai magyarab honfitársainak

(1) A Kormányt támogatod?
  • Menj el szavazni. Ha távol maradsz, az Ellenzéket támogatod.
  • Pártlista. Keresd meg a pártlistán a Kormánypártot, és X-eld be azt.
  • Egyéni jelöltek. Ne szimpátia alapján válassz közülük, hanem válaszd ki a Kormánypárt által támogatottat, és X-eld be azt.

(2) A Kormány leváltását akarod?
  • Menj el szavazni. Ha távol maradsz, a Kormányt támogatod.
  • Pártlista. Keresd meg a Kormánypártot, hogy tudd, melyiket nem szabad be-X-elned.
  • Válaszd ki a többi közül azt a pártot, amelyiket a legerősebbnek gondolsz, és X-eld be azt. Tartsd kéznél a listát, mert még szükséged lesz rá.
  • Egyéni jelöltek. Keresd meg a Kormánypárt által támogatott jelöltet, hogy tudd, ki az, akit semmiképp sem szabad be-X-elned.
  • Nézd meg, mely jelöltek mögött áll olyan ellenzéki párt, mely szerepel a pártlistán.
  • Ha van ilyen, válaszd közülük azt, akit a legesélyesebbnek gondolsz.
  • Ha nincs ilyen, válassz a független jelöltek közül.
  • Ha az sincs, ne X-elj be senkit.

(3) Bizonytalan vagy, hogy mire-kire szavazz, ezért el sem akarsz menni a szavazásra?
Mielőtt úgy döntenél, hogy távol maradsz, olvasd el az alábbi fejezetet. Megmutatom neked, hogy a bizonytalanságodat nem csak távolmaradással fejezheted ki, hanem játékosan is, részben vagy egészen Fortunára bízva a választást. Mindegyik módszer máshogy hat a választás kimenetelére, azt is megmutatom, hogyan. Nem biztos, hogy a távolmaradás eredménye fog leginkább tetszeni neked. Ha mégis: maradj távol. Az a lényeg, hogy értsd, milyen várható hatása lesz a döntésednek, és ennek tudatában dönts.

Bizonytalan választóknak

Ha úgy érzed, végképp nem tudsz dönteni, hogy a Kormánypártot támogasd-e vagy az Ellenzéket, az egy fajta patt helyzet jelent számukra azon a sportpályán, amelyen te vagy a bíró. Sportversenyeken néha fej vagy írás alapon döntik el az elsőbbséget hasonló helyzetben. A szavazók többsége mégis a távolmaradás mellett dönt ilyenkor. A két metódus eredménye nem egészen ugyanaz, ahogy mindjárt látni fogod. Mutatok egy harmadik metódust is, a kevert stratégiát. Azért hívom így, mert részben te döntesz, részben a véletlenre bízod a döntést.

Távolmaradás

Ha mind a 2 millió bizonytalan választó távol maradna a szavazástól, és egyébként a szavazás a papírforma szerint alakulna, akkor a Kormánypárt (2 M szavazat) 2/3-os többséget kapna az Ellenzékkel szemben (1 M szavazat).

Minden bábu 1 M szavazót jelent az ábrán. A feketék azokat a szavazókat jelentik, akik a Kormányt támogatták a szavazatukkal. A fehér bábu az Ellenzéket támogatókat jelenti. A két szürke bábu azokat jelképezi, akik távol maradtak, mert nem tudták, kire szavazzanak. Vajon mindannyian távol maradtak volna akkor is, ha tudják, hogy ezzel 2/3-os többségbe kerül a Kormánypárt?

Jó az szerinted, ha a kormánynak 2/3-os többsége van?

A 2/3-os többségnek van előnye és hátránya is.

  • Előny: A Kormánypárt könnyen kormányoz, mert az Ellenzéknek nincs beleszólása a dolgokba.
  • Hátrány: Az ellenzéknek nincs beleszólása a dolgokba.

Hogy mért baj az, ha az ellenzék soha, semmiben, még a kétharmados többséget igénylő döntésekben sem tud érvényt szerezni nemtetszésének?

Visszakérdezek. Biztos vagy abban, hogy a Kormány mindig mindent jobban fog csinálni, mint ahogy az Ellenzék szeretné? Mert ha igen, akkor az (1)-es csoportban a helyed. Menj el szavazni, mert a szavazatoddal még jobban tudod támogatni a Kormányt, mint akkor, ha csak szimplán távol maradsz.
Ha úgy gondolod, nem árt, ha az ellenzéknek is van beleszólása a dolgokba, akkor olvass tovább.


Bízd a döntést a véletlenre: Fej vagy írás

A bizonytalanságodat úgy is kifejezheted, hogy otthon – vagy a helyszínen – fej vagy írás alapon döntöd el, hogy a Kormánypártra szavazol-e (fej) vagy az Ellenzékre (írás) 50-50% esélyt adva nekik. Ha a helyszínen csinálod, ne hajigáld szanaszét az érmét, hanem a rázás+kézfejre pacsizás módszerét kövesd, ahogy az 1. ábrán látod.

Ha mind a 2 M bizonytalan választótársad ezt a módszert követné, akkor a nagy számok törvénye alapján 1 M a Kormánypártot támogatná, 1 M pedig az Ellenzéket. Vagyis a Kormánypárt (3 M szavazat) 60% os többséget kapna csak az Ellenzék (2 M szavazat) 40%-ával szemben.

Ha minden bizonytalan elmegy, és véletlenszerűen dönt arról, hogy kit támogat, nem változik a szavazatkülönbség, de a szavazatok aránya csökken. Így ebben az esetben a Kormánypárt nem jut 2/3-os többséghez. Ez olyan információ, amivel minden választónak tisztában kell lennie, különösen azoknak, akik a távolmaradást fontolgatják.

Ez a módszer legalább a kétharmados törvényekben beleszólást biztosíthatna így az ellenzéknek.

Ha ez jobban tetszik neked, akkor menj el szavazni, és kövesd a módszert.

Ha úgy gondolod, még inkább csökkenteni kéne a Kormánypárt fölényét, de nem érzed úgy, hogy a (2)-es csoportban a helyed, akkor növeld a játékban az Ellenzék esélyeit. Például ne egy dobás alapján dönts, hanem kettő alapján.

Mutatok egy játékot, amelyik kétszer akkora esélyt ad az Ellenzéknek, mint a Kormánypártnak:
  • Kétszer dobsz egymás után (hogy ne csörögjön a pénz). 
  • Ha mindkét alkalommal fej jön ki, akkor a Kormánypártra szavazol. 
  • Ha két különböző jön ki (fej és írás, vagy írás és fej), akkor az Ellenzékre szavazol.
  • Ha mindkét alkalommal írás jön ki, akkor érvénytelen volt a játék, és új játékot kezdesz.
Ha nem tetszik az, hogy mindent a véletlenre bízol, akkor olvasd tovább.


Kevert stratégiák

  • Elképzelhető, hogy apolitikus alkat lévén, a pártlistáról – jobb híján – fej vagy írás alapján döntesz. Ugyanakkor valamelyik jelöltben kifejezetten megbízol valami miatt. Mi akadálya van annak, hogy támogasd azt a jelöltet? Semmi. Nyugodtan támogasd.
  • Csinálhatod azt is, hogy fej vagy írással döntesz mindenben, de hagyod csalni magad. Senki nem fogja megtudni, ne félj! Lehet, hogy azért engeded el ilyenkor Fortuna kezét, mert mégiscsak van valamilyen preferenciád.
  • Játszhatod a fej vagy írást fejben is: úgy könnyebb csalni :)

Még mindig úgy gondolod, hogy nem mész el szavazni?

Akkor nézd meg ezt a videót!



Vagy nézd meg ezt. Aztán gondold át újra a dolgot!



Fontos stratégiai linkek magyar szavazóknak

Eredetileg nem terveztem ilyen fejezetet, mert semmi olyan weboldal nem került a látókörömbe, mely stratégiai tanácsokat adott volna a szavazáshoz. Ha találtam volna, valószínűleg meg sem írom ezt a bejegyzést. Ha tudsz ilyen linkről, arra kérlek, jelezd megjegyzésben vagy máshogy. Ha tényleg csak stratégiáról szól, nem pedig propagandáról, akkor szívesen felveszem valamelyik listára.

Linkek a Kormányt támogatóknak

Ez a lista egyelőre üres. Lehet, hogy nincs is ilyen oldal. Egyébként sem hiszem, hogy jobb stratégiát tud ajánlani, mint amit én az (1)-es pontban leírtam. Ha mégis találsz ilyent, üzend meg.
Ha csak a kormánypárt esélyeire vagy kíváncsi a választókerületedben, ajánlom a Taktikai szavazás nevű helyet, lentebb.

Linkek az Ellenzéket támogatóknak - esélylatolgatás

Az alábbi helyeken statisztikai adatokból leszűrt becsléseket találsz az egyéni indulók választási esélyeiről. Mind azt mondja, amit én: ha kormányváltást akarsz, válaszd a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Nem tudom megítélni, melyik hely becslése jár legközelebb az igazi esélyekhez. Azt viszont látom, hogy az első a Taktikai szavazás oldalán a legkönnyebb eligazodni; ott a legkönnyebb átlátni a helyzetet és meghozni a döntést, akár a Kormányt támogatod, akár az Ellenzéket. Én tehát mindenképp azzal kezdeném. Ha gondolod, olvasd el a lista utáni megjegyzésemet is. Különösen, ha változást szeretnél.
  • Taktikai szavazás https://taktikaiszavazas.hu/
    Pofonegyszerű a kezelése, regisztáció nincs. Kormányt támogatóknak is hasznos lehet.
    Mottója: Listára szívvel, egyénire ésszel! Ezt a linket néhány perccel a a jelen bejegyzés Facebookos megosztása után kaptam egy ismerősömtől, Árvai Lászlótól. Akkor (2018.03.01.) még nem voltak rajta adatok, de hamarosan megjelentek azok is.
    Választókerületre lebontva mutatja az esélyek aktuális állását grafikonnal és szóban elmondva. Igazi profi oldal, le a kalappal Sanyó Ádám előtt, aki létrehozta.
  • Rendszerváltás 2018 https://rendszervaltas2018.hu/
    Regisztrációt igényel, ezzel az üzenettel: "Amennyiben tájékoztatást szeretne kapni az Ön választókerületében rendszerváltásra esélyes jelölt személyét illetően, kérjük, IDE kattintva regisztráljon a tájékoztató hírlevelünkre."
    Nem éppen felhasználóbarát. A keresője sem egy zseni. Nem elég tudnod, melyik településen laksz, tudnod kell azt is, mi a kerület központja.
  • Kire szavazzunk https://www.kireszavazzunk.hu/
    Kimondottan csak az ellenzéki jelöltek várható támogatottságára koncentrál. Érthetetlen okból grafikusan meg sem jeleníti a kormánypárt támogatottságát. Nagyon lassan jön elő az oldal

Megjegyzés az esélybecsléssel kapcsolatban

Mint fentebb jeleztem, nem tudom megítélni, melyik hely becslései tükrözik legjobban a valóságos esélyeket. Ha kormányváltást akarnék, abból indulnék ki, hogy egyik helyet sem a Kormány hozta létre megtévesztés céljából. Ezért úgy gondolnám, bármelyik elfogadható támpontot ad a döntésemhez. Jobbat, mint a kockadobás. Azt is látom, hogy ha mindenki habozás nélkül követné, mondjuk a Taktikai szavazás ajánlását, akkor a kormányváltást akarók szavazatai egyazon ellenzéki jelöltre mennének, nem szanaszét. 
Természetesen a tuti az volna, ha az ellenzéki pártok megegyeznének egymás közt.
Akkor csak azt kéne eldöntened, hogy a kormánypárti jelöltre szavazol-e vagy az ellenzékire.
Végső fokon tehát az ellenzéki pártokon múlik a dolog.
Azt is gondolom, hogy akár hitelesek a becslések, akár nem, a pártoknak látniuk kell belőle, hogy tényleg rajtuk múlik minden. 
A szavazók semmilyen statisztikára támaszkodva sem tudják helyrehozni azt, amit a pártok elszúrnak.

    Egyéb releváns linkek 

    Eligazítás a pártok programjai között.
    • Kire zavazz? http://www.kireszavazz.hu/
      Pártválasztási tanácsadó. Idézet a bevezetésből: "Az oldal célja, hogy megkönnyítsük a számodra a pártválasztást. Az oldalon egy 23 kérdésből álló kérdőív kitöltésére lesz lehetőséged, melynek célja, hogy egy 10 témakörből összeállított kérdéssor segítségével felmérje, mely pártok álláspontjával milyen mértékben szimpatizálsz. Ebből fakadóan a kitöltés végén amellett, hogy megmutatjuk, mely párt programjával értesz leginkább egyet, azt is megmutatjuk, hogy a többi szervezet nézetei milyen mértékben egyeznek meg az általad képviselt értékekkel." 

    Linkségek Okatootáiával kapcsolatban





    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése