2014. március 21., péntek

Fantasztikus áttételkalkulátor fixihez!

Magyarított applet a SURPRACE-tól

Az alábbi applet eredetije ezen a címen található:

www.surplace.fr/ffgc/
    A magyarított változat erről a címről fut:

    nagysandor.eu/bicajos/surplace/

    természetesen engedély alapján. Az applet után mutatok róla néhány képernyőfelvételt, valamint hozzáfűzök egy-két magyarázatot. Alapértelmezés szerint az angol nyelvű opció jön elő az angolszász egységekkel. Két kattintás, és a magyart látjuk a szokott SI egységekkel.



    Magyar nyelvű opció SI egységekkel

    Így néz ki a magyar nyelvű panel. A francia nyelvűt cseréltem le, az angolt meghagytam:

    Használat: Válaszd ki, hány fog legyen elöl, hány hátul. Keresd meg a listán azt a feliratot, amelyik megegyezik a biciklikülsőd adataival. Ha mindkét lábaddal szoktál szkiddelni, pipáld ki a váltott lábast.  A változtatásaid hatása nyomban megjelenik az appletten, beleértve az ábrát, melyen színes területek mutatják (piros, ill. piros és kék), hogy hogyan oszlanak meg a fékezési nyomok a külsőn.

    A piros feliratok mögött információ rejlik, amit kattintással csalogathatsz elő egy-egy becsukható ablakban. Ha a böngésződben nem látszik is az ×, attól még működik a bezáró, és így láthatod, hol kell keresni:


    Angol nyelvű opció angolszász egységekkel

    Ez az alapértelmezés:
    A következőket figyeld meg a képen: (1) A grafika azt demonstrálja, hogy az adott fogszámarány esetében  megduplázódik a szkiddelésből eredő kopásnyomok száma a gumin, ha a biciklista "kétlábas", azaz mindkét lábát szokta ilyenkor használni – hol a jobbot (piros nyomok), hol a balt (kék nyomok). Ez nyilvánvalóan kedvező a gumi élettartama szempontjából, hiszen ugyanannyi fékezés jobban eloszlik a külsőn. Ki lehet próbálni, hogy ez nem minden lánckerék-kombináció esetében van így. (2) Az applet mindig megmutatja azokat a lánckerék-kombinációkat (piros kombinációk), amelyek ±2%-ra egyező fogszámarányt/áttételt eredményeznének azzal, amit kiválasztottál. Ha a kurzort ráviszed egy ilyenre, akkor a mező kisárgul, és kisvártatva megjelenik a fogszámarány pontos értéke egy buborékban. Ha a cellára kattintasz, ez a kombináció választódik ki felül, és rögtön látszik az áttételértékelés eredménye is.

    Sajnos, a kerékátmérőt nem lehet közvetlen mérés alapján beírni, vagyis a pedálfordulatonkénti úthosszt a névleges méretek alapján számítja a program. Ha nagyon pontos adatokra van szükséged (mert a versenyelőírások szerint van egy előírt maximum, amit szeretnél kihasználni), akkor ajánlom azt a Flash appletet, amelyet Hazai György és Brotesser Zsuzsa készített:
    http://ksikerekpar.hu/#/html/24155256

    A balra látható feliratokhoz tartozó kerékátmérőket a SURPLACE csapata a legendás és néhai bicikliguru, Sheldon Brown webhelyéről szedte:
    http://www.sheldonbrown.com/

    Baloldalt látszik pár angol szó: a tubular szingót jelent, a wide széleset, a narrow keskenyt, a most pedig azt, hogy a legtöbb.



    1 megjegyzés:

    1. Nagy Sándor M And M: Fantasztikus Áttételkalkulátor Fixihez! >>>>> Download Now

      >>>>> Download Full

      Nagy Sándor M And M: Fantasztikus Áttételkalkulátor Fixihez! >>>>> Download LINK

      >>>>> Download Now

      Nagy Sándor M And M: Fantasztikus Áttételkalkulátor Fixihez! >>>>> Download Full

      >>>>> Download LINK

      VálaszTörlés