2014. április 10., csütörtök

Mindentudó áttételkalkulátor

Új Flex applet az Asimov Tékában magyarázatokkal


Kép forrása: Bikemag
Dirk Feeken német és angol feliratozással készített appletje, amelyet itt most a figyelmetekbe ajánlok, Pintér András Pál jóvoltából került látókörömbe az idei tavasz második napján. Nyomban felajánlottam a szerzőnek a magyarítást, aki készségesnek mutatkozott. Sajnos a Flex projekt, amelyben az applet készült, korántsem annyira flexibilis, ahogy a név alapján elvárhatnánk, így a magyarítás nem sikerült. Készítettem viszont hozzá egy képernyőfelvételekkel illusztrált oldalt, mely ezen a linken található az oldalba integrált applettel együtt:


Mit tud az applet?


Ahogy a címben jeleztem: mindent. Vagy majdnem. Vegyük először azt, hogy mit nem tud:

Ezzel szemben tud egy csomó más dolgot:

  • az új HTML5 verzió, mely 2015 januárjában váltotta fel a régi Flexet, magyarul is tud már, mert a szerző beépítette a magyarításaimat
  • nemcsak az egysebességes és a láncváltós rendszert tudja kezelni, hanem 19 fajta agyváltó áttételezése is bele van építve, amellyel hibrid váltórendszert is tervezhetünk (agyváltó és láncváltó kombinációja)
  • névleges kerékméretet is megadhatunk és ténylegesen megmért kerékkerületet is a pontosság végett.
  • csúszkával megadható bemenő adat a pedálozási ütem (pedálfordulat per percben), ezért nemcsak a haladást (azaz az egy pedálfordulat alatt megtett utat) mutatja, hanem a sebességet is minden sebességfokozatra
  • csúszkával állíthatod be, hogy mekkora láncszöget tolerálsz a láncváltó esetében (lásd az alábbi ábrát), hogy aztán az általad túl kedvezőtlennek ítélt lánckerék-kombinációkat jelezze a grafikus megjelenítésben (lásd az applet munkafelületét)
  • grafikus és numerikus kijelzése is van
  • az áttételskála grafikus grafikus változata kinyomtatható
  • a munka bármely fázisához automatikusan hozzárendelődik egy egyedi URL, amelyet kimásolva bármikor ugyanabban az állapotban indíthatod el az appletet, amelyikben a kimásoláskor volt (ti. bemásolod az URL-t a böngésződ ablakába és Enter); ezzel könnyedén megmutathatod barátaidnak a munkádat (pl. eljuttatod hozzájuk az URL-t emailben, Skype-on vagy Facebookon)
  • ha akarod, a pillanatnyi eredményedet megőrzi, hogy összehasonlítsd a változtatásokkal, amelyek hirtelen eszedbe  jutottak
  • satöbbi, de az a legjobb, ha inkább itt folytatod:  nagysandor.eu/bicajos/DirkFeeken/calculator.html

Egy 45 forintos magyarázat a láncszögről 27 évvel ezelőttről


A 45. ábrát nézd, amelyért 1987-ben, amikor a Bicajoskönyv első kiadása megjelent, még 45 forintot kellett volna lepengetned, ha csak azért az egy ábráért vetted volna meg a könyvet. Ha mind a 90 ábra érdekelt volna, akkor 50 fillér lett volna egy ábra költsége. Okosan tetted, hogy nem kapkodtad el a vásárlást, mert a MEK oldalán ingyen megnézheted a könyvet, sőt le is töltheted magadnak, ha tetszik.

Egy képernyőfelvétel az applet alapértelmezett munkafelületéről


A részletekért látogasd meg ezt az oldalamat: nagysandor.eu/bicajos/DirkFeeken/calculator.html.
Az applet egy működő, beágyazott példányát is ott találod. Ha a böngésződ alapértelmezett nyelve a magyar, akkor a beágyazott példányt is magyar felirattal látod, különben nem. Ezért az oldalon képernyőfelvételekkel elmagyarázom, hogy mi mit jelent az angol nyelvű változaton.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése