2021. február 6., szombat

CheerpJ Applet Runner – a Java applet megmentője

Úgy vettem észre, hogy egy ideje már az Edge sem ajánlja fel az Internet Explorert a Java appleteket tartalmazó weboldalak megnyitására. 

Ezzel egy hosszú és keserves út végére értek azok, akiket a mindenféle biztonsági beállításokkal való kényszerű bütykölés még mindig nem riasztott el attól, hogy kedvenc Java appletjeiket életre keltsék a képernyőn. 

Pedig milyen kár értük! – gondoltam 2016. februárjában, amikor látván, hogy a vég elkerülhetetlen, készítettem egy GIF katalógust az "utókor" számára aról, hogy is néztek ki ezek a szimulációk a gyűjteményemben. Abban reménykedtem, hátha valakinek kedve támad HTML5-ben reprodukálni némelyiket.

Kattints ide, ha kíváncsi vagy rá, mit rejt a Java appletek GIF katalógusa című Google Fotók albumom.

Nos, akkor még sejtemem sem volt róla, hogy hamarosan születik majd egy zseniális és ráadásul ingyenes eszköz, a címben említett CheerpJ Applet Runner, mely képes lesz a Java appletek futtatására, mi több, még Javát sem kell telepítened a gépedre.

Hogy hol kapható? 

Egy helyet biztosan tudok. Ha Chrome böngészőt használsz, ahogy én, akkor csak egy pár kattintásnyira van Tőled a megoldás. Szépen bemész a Bővítményekbe, és kiválasztod magadnak ezt:

A CheerpJ nem tolakodó. Ha nem csírpeltél mostanában egy webhelyen, akkor engedélyezned kell, hogy Java appletet keressen.

Kattintásra ez jön elő – itt jelezheted neki a szándékodat:


Arra gondolsz, kinek vannak még Java appletje, mikor már mindenki HTML5 szimulációkra tért át?

Hát nekem. Ha sietsz, akkor a webhelyemen még több applet gyűjteményt is találsz elsősorban a fizikai tudományok területén. Íme:

Ami az Asimov Tékát illeti, abban nemcsak Java szimulációk vannak, hanem másfélék is. Viszont a Javákat 2021. január 20. és február 5. közt ellenőriztem. A többségük tökéletesen működik. Olyan is akad, amelyikben apró hiba van. És sajnos vagy tízet ki kellett selejteznem, vagy nem az én webhelyemről futott, és a gazdája lemondott róla. 

Az apró hibák leginkább az adatbevitellel kapcsolatosak. Minél kompaktabbra és csinosabbra tervezte a szerző a paraméterek változtatását (csúszka, ablak), annál kínosabb most kezelni. Itt van például egy GIF az egyik kedvencem eredeti működéséről. Az applet címe Ponttöltésrendszer elektrosztatikus potenciálja. Ezt sokszor használtam arra előadáson, hogy a hallgatókkal érzékeltessem az elektromos árnyékolást, a dipólusokat, stb. :

Ha ide kattintva kipróbálod élőben, látni fogod, hogy nem kis fáradságba kerül kiválasztani azt a töltésértéket a lehetségesek közül (-3, -2, -1, +1, +2), amelyiket éppen szeretnéd.

De persze az a legnagyobb probléma, hogy több appletemnek már csak az emlékét őrzik a GIF-jeim  (vagy azok sem), mert már sehogyan sem lehet lejátszani őket.

Hogy mi ennek az oka? Az, hogy a Java sokat változott az elmúlt 20 évben, és a szabályok változtak/szigorodtak. A Java 6 után már volt egy pár a régi appletek között, amelyik becsődölt. A 7-es kimondottan sok áldozatot szedett. A CheerpJ pedig – ezt majdnem elfelejtettem mondani – a Java 8 szabályait követve értelmezi és teszi át JavaScriptbe/HTML5-be azt Java bináris kódot, amit az oldalon talál, majd ezt a már biztonságos kódot futtaja Java nélkül.

Bárcsak kitalálna valaki egy olyan megoldást, amely a Flash swf fájljaival bánik hasonló módon!

Mutatok két képernyőfelvételt az  A radioaktív bomlástörvény szimulációja című applet idulásáról.

Így néz ki, amikor a CheerpJ kezelésbe veszi az appletet:

Ebben a kódfejtés, majd a letőltés pillanatok alatt lezajlott, és az applet helye csak további néhány másodpercig maradt üresen. De sok olyan appletem van, mely elég sokáig töltődik. Mindenesetre az a benyomásom, hogy a CheerpJ közreműködése nem lassítja, hanem gyorsítja a kibontakozást. Íme az applet képe futás közben:


Végezetül ajánlom a figyelmedbe az alábbi appletet kipróbálásra. Semmilyen formában nem láttam még párját a címében megfogalmazott témában:

Optikai képalkotás: lencsék, tükrök és trükkök

Kicsit várnod kell, míg letöltődik. Addig is nézd meg ezen a GIF-en, mi mindent tud, hátha felkelti az érdeklődésed:

Kiegészítés – Mi lesz a PhET Java szimulációival?

Az Asimov Tékában több Java szimet is ajánlok a látogatóim figyelmébe a PhET-től. Jól ismerem őket, mert a PhET Java szimulációk magyarítását (pontosabban mind a 158 szimuláció magyarítását) én készítettem el vagy véglegesítettem, és még a fejlesztésükbe is belefolytam egy kicsit.

Ha a személyi jövedelmi adóbevallásodat a NAV AbevJava programjával szoktad elkészíteni, akkor tudnod kell azt is, hogy a fenti probléma a Java appletekkel még nem a Java halálát jelenti. (Amiről eszembe jut, hogy nekem viszont halálom volt az adóbevallás elkészítése az AbevJavával. Szerencsére, nyugdíjasként, már nincs gondom vele 😉) Ha egy Java alkalmazás offlájn használatra készült, akkor a böngészők, még ha akarnák se tudnák megakadályozni a működését. Emlékezz vissza rá, hogy az AbevJavát telepítened kellett a gépedre, hogy fusson – és persze telepítened kellett magát a Javát is az Oracle-től, mert csak az tudja futtatni. Ezért a PhET Java szimulációi is minden további nélkül futnak a gépeden, ha a Java telepítve van, hiszen ezeket egy-egy .jar kiterjesztésű, biztonságos csomagban töltöd le a gépedre a PhET szerveréről, hogy helyben, offlájn futtasd őket. Figyeld csak meg, hogy ezek az animációk/szimulációk nem böngészőben jelennek meg ilyenkor, hanem a Java saját ablakában.

Köszönöm a figyelmedet!



2 megjegyzés:

  1. Rettenetes nagy köszönet! Működik!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves visszajelzést :) Ezek szerint érdemes volt megírni ezt a bejegyzést!

      Törlés