2015. május 30., szombat

Mért nem fut a Java a Chrome böngészőmben?

Java? No thanks!
Ha a Google Chrome 42-es vagy frissebb böngészőjét használod, és AbevJaván keresztül próbáltad elintézni az adóbevallásodat, akkor már belefutottál a címben jelzett problémába. Nos, az enyémet a feleségem töltötte ki, aki Internet Explorert használ. Ezért csak tegnap vettem észre, hogy egy Java appletem nem fut a Chrome-ban, amitől kivert a víz. Azt hittem, hogy az Oracle keményített be megint -- lásd ezt a bejegyzésemet:
Hogyan vehető rá a Java 7.51 a Java appletek lejátszására?
Amint a fenti linken utalok rá, van egy rahedli Java appletem (200 körül?) a különböző természettudományi szimulácikat/animációkat tartalmazó gyűjteményeimben (Asimov Téka, Fizlab, Christian & Belloni: Physlet Physics, Kiselev & Kiselev – Interaktív fizika és matematika Javával, Schulphysik.hu: Interaktív fizika Javával). Nem mindegy, hogy a szemétre kerül az összes, vagy sem.
Nos, gyorsan utánanéztem a dolognak. Kiderült, hogy a probléma csak a Chrome böngészőre korlátozódik. A Google ugyanis, a tavaly beharangozott menetrend szerint haladva, a 2015 április közepén bevezetett 42-es Chrome verzióban leállította az NPAPI (Netscape Plug-in Application Programming Interface) alapú beépülő modulokat (plug-in), megadva ezzel a végső választ az informatika valamely általam nem ismert nagy kérdésére, lapátra helyezve a Javát is ugyanezzel a mozdulattal. (Áldozatul estek ezzel további bővítmények is, amelyekben szerencsére én nem vagyok érdekelt, de neked fájhat a hiányuk.)

-----------------------

2015. október 6-i kiegészítés

Ha azért jöttél erre az oldalra, mert abban reménykedsz, hogy a Google, a Chrome gazdája, meggondolta magát, akkor ne is olvasd tovább a bejegyzést a szaggatott vonal alatt, mert az a recept már nem működik.
A Chrome végleg leállította a Java appletek futtatását.
A Java appletek futtatásához más böngészőt kell használnod.
Ezt a tanácsot maga a Chrome Help adja az alábbi linken. Nem csak a Javára vonatkozóan, hanem minden NPAPI alapú pluginra:
https://support.google.com/chrome/answer/6213033


✌ 2017. január 4 - kiskapuk a Java számára ✌

CsabAsztalos megjegyzéséből értesültem arról, hogy létezik a Chrome-hoz egy olyan bővítés, mely bizonyos feltételekkel lejátssza a Java appleteket. Bővebben itt írok erről és még két további bővítményről, melyek kiskaput nyitnak a Java számára:

👉 Java futtatása Chrome-on IE bővítménnyel 👈

-----------------------

👎 Az alábbi lehetőség megszűnt. Azért hagyom fent, hogy értsd, miről van szó. 👎

Egyelőre a leállítás a felhasználó által felülbírálható (lásd lentebb), de szeptemberben kijön a 45-ös Chrome verzió (az enyém már 43-as a Chrome névjegye szerint), és akkor végképp befellegzett a Chrome-on a Java appletek futtatásának.
A Google Chrome Help Forumon van ugyan tiltakozás a lépés miatt (lásd a Chrome support for NPAPI plugins no longer available c. bejegyzésre érkezett reagálásokat, melyekhez én is hozzátettem a magamét), de nem hiszem, hogy ez eltántorítja a Google-t a döntésétől.
Noha a Chrome az alapértelmezett böngészőm, engem, személy szerint, ez a döntés nemigen érint, mert speciálisan a Java appletek futtatása tekintetében a Chrome-ot mindig is csapnivalónak találtam, és ezért ezeket vagy Firefoxban vagy Operában nyitottam meg. Ezért is észleltem ilyen későn a problémát.
Ha mégis úgy döntesz, hogy kihasználod a hátra lévő időt szeptemberig, megmutatom mit kell tenned. Csöppet sem bonyolult. Elvileg csak 3 lépés az egész, íme:

Az NPAPI ideiglenes engedélyezése (kb. szeptemberig)

  1. Másold be az alábbi címet a Chrome címsorába, majd nyomj egy Entert:
    chrome://flags/#enable-npapi 
  2. Enter után olyasmit fogsz látni legfelül, mint amit mutatok. Kattints az Engedélyezésre:
  3. Az oldal legalján van a böngésző újraindítására szolgáló gomb. Ha ezt megnyomod, elvileg készen is vagy:
Tekintve, hogy Javáról van szó, nem biztos, hogy ezzel megúsztad. Lehet, hogy törölnöd kell a gyorsítótárat, majd újra kell indítanod a gépet is.

Ha nem tudod, hogy kell a gyorsítótárat törölni, olvass tovább, egyébként viszlát.

Ha ennyi nem lenne elég

Elképzelhető, hogy a Javás oldalt betöltve még mindig ilyen "kirakós" képet kapsz az appletfelület helyén:

Mese nincs, törölnöd kell a gyorsítótárat, mert a Java mindenfélét tart ott, és elképzelhető, hogy hiába indítod újra a gépedet, önmagában az sem fog segíteni. (Hidd el, a Javás oldalak fejlesztése és tesztelése során épp elégszer tapasztaltam ez.) Mutatom, mit és hogy kell kiválasztani:


A felbukkanó ablakban elég csak a gyorsítótárat bejelölni. Ezután mehet a Böngészési adatok törlése:

Zárj be mindent, indítsd újra a gépet, majd a Chrome-ot. Mindjárt barátságosabb lesz minden:


Az előbukkanó ablakokon nyomd meg a Run gombot (ahány applet van egy oldalon, annyi bukkan elő szép sorban), és voilà:


A sárga alapon olvasható szöveg gyengéd figyelmeztetés, mely szerint "Ez a webhely olyan bővítményt tartalmaz (Java), melynek támogatása rövidesen megszűnik". A Google Chrome által -- teszem hozzá. Mert a többi egyelőre támogatja. Ha a többi is megvonja a támogatást, az egy korszak végét fogja jelenteni a számítástechnikában. Ne feledd, hogy az internetet ráérő fizikusok és effélék fejlesztették ki unalmukban, ahogy a Java alkalmazások nagy részét is, (Azután végképp átveszi a Net fölötti uralmat a kommercializmus, és eljön az internetadó :)

9 megjegyzés:

  1. Minden tiszteletem a szerzőé.
    Köszönöm a sorsnak hogy megtaláltam Nagy Sándor blogját

    VálaszTörlés
  2. Kedves Sándor!
    Készítettem Dreamweaver-rel egy egyszerű kis weboldalt, ami az általam használt Firefox alatt jól működik, de a Chrome alatt nem. Pontosabban, működik minden, csak a beágyazott JS modulban egyetlen metódus (getElementsByTagname) nem fut le, mintha ott sem lenne. Szeretném megkérdezni, hogy van-e erre megoldás? Előre is hálásan köszönöm a tanácsát!
    Üdvözlettel: Magó Jenő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jenő!
      Túlértékeled az informatikai ismereteimet. Csak bütykölő vagyok annak ellenére, hogy nemcsak a html kódba piszkálok bele, hanem olykor a JavaScriptbe is. Csak sejtem, hogy a probléma azzal lehet összefüggésben, hogy a Chrome szakított a Netscape alapokkal, a Firefox pedig nem. Azt is el tudom képzelni, hogy van egy apró hiba a scriptben, amit az egyik böngésző tolerál, a másik nem.
      Hát ez van. Sajnálom, ha csalódást okoztam :(
      Sándor

      Törlés
    2. Kedves Sándor!
      Bocsáss meg, hogy csak több hét elteltével köszönöm meg a kedves válaszod, nem értem, hogyan nem vettem észre idáig. Igen, én is olvastam - többek között Tőled -, hogy a Chrome szakított a Netscape alapokkal, ez lehet a hiba legvalószínűbb oka. Megpróbálok más módszert keresni a problémámra, illetve alaposan átvizsgálni a scriptemet, mert valóban, hibás is lehet!
      Még egyszer hálásan köszönöm a segítséged! További jó munkát, jó egészséget kívánok!
      Baráti üdvözlettel:
      Jenő

      Törlés
    3. Nem kell szabadkoznod, Jenő. Én automatikusan kapok jelzést, hogy megjegyzés érkezett. Ennek ellenére volt már, hogy csak hetekkel később vettem észre (véletlenül), hogy valaki írt nekem.
      Üdv, Sándor.

      Törlés
  3. Keresésem közben a blog több alkalommal is elém került. Megosztom a megoldásom. A chrome bővítménytárában van egy "IE-On-Chrome" kiegészítő, amivel szimulálok egy explorert. A javat sem kell telepíteni. A felület kicsit lassú és nem is túl gyönyörű. De hasznos.

    Üdv, Csaba

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csaba!
      Hálás köszönet az információért!
      Telepítettem és kipróbáltam a bővítményt.
      Nagyon felhasználóbarát, és általában azt az eredményt hozza, amit az igazi IE böngésző. Nem néztem végig az összes Java appletemet, de eddig csak ezt az egyet találtam, amelyik igazi IE-vel rendesen fut (még), de a virtuálissal (már) nem:
      http://nagysandor.eu/physlet/applets/welle01.html

      Mihelyt időm engedi, kiegészítem ezt a bejegyzést az általad felfedezett kiskapuval. Lehet, hogy emellett írok egy külön bejegyzést is a lehetőségről.
      Természetesen mindkét esetben hivatkozni fogok rád. Ha gondolod, teszek egy linket a blogodra is.
      Tényleg hálás vagyok neked, mert a Google Analytics szerint a látogatóim 46%-a Chrome-ot használ, míg a Firefoxot (16%) és az IE-t (3%) használók együttes részesedése mindössze 19%, márpedig csak ezek láthatják ma már a Javáimat.
      Ha minden Chrome-os élne ezzel az opcióval, akkor a látogatóim többsége (65%) használhatná ezeket a tartalmaimat is.
      Kösz még egyszer, és BÚÉK!
      Sándor

      Törlés
    2. Folytatás Csabának:
      Sajnos, van egy kis bibi. Most látom, hogy a bővítmény ingyenes használata eléggé korlátozott:
      - maximum 1 óra használat havonta,
      - egy alkalommal maximum fél óráig.
      Ki tudja: talán lesz egyszer egy korlátlanul használható ingyenes bővítmény is. :)
      Az infót innen vettem:
      https://ieonchrome.com/upgrade

      Törlés