2020. április 23., csütörtök

Virágbogarak - repülés csukott szárnyfedővel

Gombhoz a kabát (előmagyarázkodás a 🎥----------- alatti részhez)

Eredetileg csak a "Smaragdzöld virágbogár felszáll - Protaetia affinis takes off" című videómat akartam megosztani a YouTube csatornámról a Nagy Sándor Album nevű Facebook oldalamon, de sehogy sem bírtam elérni, hogy a Facebook előnézetet mutasson róla.
Végül kipróbáltam a Bloggeres megosztást, és amint a 🎥----------- alatt látod, a Blogger mutatja.
És ha már mutatja, hadd mutassa, gondoltam. Így keletkezett ez a bejegyzés.
A videó alatt azt a szöveget látod, amelyet eredetileg a Facebookba szántam, és amely, ahogy rendesen, megegyezik azzal a magyarázattal, amelyet a YouTube-on adtam a videóhoz.
És ha már blogbejegyzés, akkor legyen ennek a bejegyzésnek is a témára utaló indexképe. Ezért tettem be az alábbi fotót a smaragdzöld virágbogár (Protaetia affinis) videón szereplő példányáról:

A védett smaragdzöld virágbogár (Protaetia affinis) - eszmei értéke 10 kFt -, ahogy az erdőben ráakadtam.
Kicsit életlen a kép, mert kevés volt a fény, de a fehér pötty, melyet alább említek, látszik a bogár középső lábán.
Törökbálint, 2017.05.03.

És ha már lúd, akkor legyen kövér! Ezért aztán mutatok egy fotót arról a másik virágbogárról is, amelyről szintén szó esik a videóhoz írt szövegben. Íme a pompás virágbogár (Protaetia speciosissima):
A védett pompás virágbogár (Protaetia speciosissima)  - eszmei értéke 5 kFt - középső térdén látszania
kéne a fehér pöttynek, ha volna. De nem látszik, tehát nincs.
Szilas-patak, 2015.08.10.

🎥-----------------------------

Smaragdzöld virágbogár (Protaetia affinis) felszáll a kezemről 


 

Igen, felszállt, de sajnos sokkal hamarabb szállt fel, mint ahogy szerettem volna. Éppen ezért ötször mutatom meg Neked a felszállást, hogy tovább gyönyörködhess ebben a 10.000 Ft eszmei értékű bogárban. Tehát az eszmei gyönyöröd már egyetlen megtekintéssel is 50.000 forintra rúg, miközben csak 11 röpke másodpercet használsz el értékes idődből, és azt is a kijárási korlátozások alatt. További bónuszként elárulom, hogy a Wikipédia alapján meg tudod különböztetni ezt a fajt a pompás virágbogártól, amely ugyancsak szép, de csupán fele annyit ér eszmeileg: 🔗https://hu.wikipedia.org/wiki/Smaragdzöld_virágbogár

Ráadásul még lehetőséget is kapsz tőlem a gyakorláshoz. Van ugyanis egy tucat képem erről a példányról az alábbi albumomban, ahol megnézheted a térdét, hogy csakugyan van-e rajta fehér pötty:
📷https://photos.app.goo.gl/D6srv9waxwXkf5NXA

Többet mondok! Ha nem tudod, melyik ízületet hívják a bogár térdének, csak keresd a fehér pöttyöt, és megtudod.
Tudom, mert én is így tudtam meg.
Mért, vagyok én egy botanikus?!
Törökbálint, 2017.05.03.
---------------------------------🎥

Ha már itt tartunk - hogyan repülnek a virágbogarak?

A fenti videóm egyik nézője, aki Merion néven jegyzi magát, az alábbi megjegyzést fűzte a látottakhoz:
"Elképesztő, hogyan képes úgy repülni, hogy a fedőpáncélt csak ilyen apró mértékben, résnyire nyitja ki... "
Örülök, hogy Merion megemlítette ezt, mert elfelejtettem felhívni rá a figyelmedet. Megjegyzem, kész csoda, hogy ki tudta szúrni ezt a videón. Megmutatom az egyik fotómat, mely az aranyos rózsabogár, más néven az aranyos virágbogár (Cetonia aurata) esetében mutatja ezt:

Aranyos virágbogár (Cetonia aurata) oldalt kidugott szárnnyal fehér szamárkenyéren.
Törökbálint, 2014.07.24.
A fenti bogarat egy fehér szamárkenyér virágán fotózgattam, amikor az oldalt kidugta a szárnyát a szárnyfedő alatti résen. Eközben nem emelte meg a szárnyfedőjét, mert úgy látszik, az eleve olyan felépítésű, hogy ezt megtehesse. Nagy mákom volt ezzel a bogárral, mert nem akart elrepülni, hanem valami másért csinálta - talán viszketett a hónalja. Az elrepülés pillanatát ugyanis nagyon bajos dolog lefotózni, mert általában egy szempillantás alatt elröppen, teljesen váratlanul.
Talán ez a váratlan és gyors felrepülési készség ennek a módszernek a fő előnye, melynek titkára a katicabogár például annyira nem jött rá, hogy néha percekig imádkozni kell neki, mire rászája magát:
Szállj el, szállj el... hétpettyes katica (Coccinella septempunctata) szárnyra kel.
Népszerű bogár, nem szorul védelemre.
Törökbálint, 2017.05.04.

A hétpettyes katicát véletlenül épp az elrepülés előtti pillanatban sikerült lefotóznom. A szárnyfedői teljesen nyitva vannak úgy, ahogy repülés közben tartja őket. Nem tudom, van-e valami hasznuk repülés közben - talán kormányoznak/egyensúlyoznak vele -, de a meghajtóerőt a kibontott hártyás szárnyak mozgása adja. A virágbogarak - a legyekhez hasonlóan - két szárnnyal is megoldják ugyanezt. Még talán jobban is.





1 megjegyzés:

  1. https://www.reddit.com/r/natureismetal/comments/h8srxy/known_as_wraparound_spider_this_spider_can/

    VálaszTörlés