2014. január 28., kedd

Hogyan vehető rá a Java 7.51 a Java appletek lejátszására?

2014. január 14-én az Oracle kibocsátotta a Java 7 (akkor) legújabb biztonsági frissítését, a 7.51-est. Nem tudom, hogy ez lesz-e a legrosszabb, amire számítani lehet az Oracle-től. Remélem igen. Egyelőre ugyanis – némi "kézimunkázás" árán – még mindig lejátszhatod az összes Java appletet, amelyet nálam, azaz a nagysandor.eu helyen találsz.
Akkor is érdemes átfutnod az alábbiakat, ha nem az én instrukcióim nyomán jöttél erre az oldalra, mert értelemszerű változtatásokkal bármely más, Java appletet futtató webhelyre "ráhangolhatod" a számítógépedet, nemcsak az enyémre.

Érintett gyűjteményeim:


Ha kaptál már ilyen figyelmeztetést nálam, akkor feltétlenül olvass tovább!


Ha csak olyan figyelmeztetést kaptál, mint az alábbi, de az engedély kiadása után úgy vetted észre, mintha a Java applet nem úgy működne, mint ahogy szokott, akkor is érdemes tovább olvasnod.


Mi a teendőd, hogy továbbra is működjenek a Java appletjeim a gépeden?


A receptet Windows 7-re mutatom, mert nekem olyan van, de a változtatásokat a Java Control Panel ablakában kell végrehajtani, ezért elvileg függetlennek kell lennie az operációs rendszertől, és attól is, hogy milyen böngészőt használsz.

1. lépés: Start menü > Control Panel (Vezérlőpult) >
Alternatív módszer: Start menü > Minden program > Java könyvtár >




2. lépés: Java Control Panel megnyitása a Vezérlőpulton dupla kattintással.
Alternatív módszer: Java Control Panel megnyitása a Java könyvtárban szimpla kattintással




3. lépés: Menj rá a Java Control Panelen a Security (biztonság) fülre. Ha a fenti üzenetek közül az elsőt kaptad, akkor valószínűleg így volt beállítva a Javád:


4. lépés: Húzd le a csúszkát a legalacsonyabb (Medium, azaz közepes) szintre, ahogy alább látszik. (A 7.71-esnél a High a legalacsonyabb biztonsági szint – jelöld be azt.)


5. lépés: Az Edit Site List gombra kattintva ez az ablak fog előjönni:


6. lépés: Az Add gomb nyomogatásával egyesével be kell vinned azokat a  webhelyeket, amelyeknek közük lehet valamilyen módon a különböző appletekhez  – vagy azért, mert valamilyen cucc az illető helyről töltődik be futás közben, vagy azért, mert az illető helyhez köthető az a biztonsági tanúsítvány (pl. a Physleteké), amelyik megnyugtatja az Oracle céget. Én ezt a hármat adtam meg mint legfontosabbat.
  • http://nagysandor.eu
  • http://www.compadre.org
  • http://www.colorado.edu
A webhelyeket pontosan így kell megadni (tehát nem http://www.colorado.edu/ vagy www.colorado.edu).


Amikor egy webhelyet beírtál, és egy újabb Add-del rátérnél a következőre, kapsz egy ijesztgető üzenetet. Ne veszítsd el a hidegvéred, hanem nyomd le a Continue (folytatás) billentyűt:


Ha megbízol bennem, kövesd a példámat, míg végül (legalábbis a 30 napos lejárati időn belül) ilyesmi fog látszani a Java Control Paneleden:


Ezek után már csak ehhez hasonló üzenetek jönnek, de ha kipipálod, amit kipipáltam, akkor a Physletek esetében ezek is elmaradnak (legalább 30 napig).



Vég(r)e!


8 megjegyzés:

  1. (1) Aki nem frissítette még a Javáját a január 14-i verzióra, vagy nem tudja, hogy frissült-e a korábbi Javája, az másfajta figyelmeztetéseket kap, mint amit fentebb leírtam. Ezért érdemes megnézni ezt az oldalamat is:
    http://nagysandor.eu/ChristianBelloni/index.html#javava
    (2) Ha nincs Java telepítve a gépre, akkor ezt az oldalt kell felkeresni:
    https://www.java.com/en/download/
    A Java ingyenes, de a letöltő oldal csak angolul tud, tehát elképzelhető, hogy elkel egy kis segítség. (Szerencsére legtöbb családban mindig akad egy "ötödikes", akinek gyerekjáték az ilyesmi :)

    VálaszTörlés
  2. Adtam rá egy google like-ot (ha már tudjuk, mit jelent, használjuk is)! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Anna! Mostanában meglepően sokan használják (vagy csak megnyitják :) ezt a bejegyzésemet, de Te vagy az első, aki jelezte, hogy jó is valamire.

      Törlés
  3. Jelenleg a Java 7.71-nél tartok (Version 7 Update 71), de a fentebb leírtak még mindig érvényesek nálam. Ha kíváncsi vagy, melyik verzió melyik frissítése van meg Neked, látogasd meg ezt az oldalt és nyomd meg a piros gombot:
    http://www.java.com/en/download/installed8.jsp
    Ezen az oldalon angolul is elolvashatod, hogyan kell elfogadtatni egy Java appletet futtató helyet, ha megbízol benne:
    https://www.java.com/en/download/faq/exception_sitelist.xml

    VálaszTörlés
  4. Lehet,hogy segítség nekem,köszönöm
    Na eddig bejött!

    VálaszTörlés
  5. A mostani jáván mát nincs csúszka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez így van. Az újak már csak a High és a Very high fokozatot engedik meg, és rádiógombot használnak. Gondoltam arra, hogy írok egy vagy több új Javás bejegyzést a jelenlegi állapotokról. Készítettem már hozzá felvételeket is, csak elbizonytalanodtam, hogy van-e még értelme. A Java appletjeim iránti érdeklődés nagyon megcsappant. Te sem tűnsz olyannak, mint aki nagyon rászorult volna a tanácsaimra. Mit gondolsz: érdemes strapálnom magam?

      Törlés