2017. január 4., szerda

Java futtatása Chrome-on IE bővítménnyel

Nem tudom, mit szól ehhez a Google, de az IE-On-Chrome, az IE Tab és az Open link in IE tab bővítmény kiskaput nyit a Java appletek számára a Chrome böngészőben.

👈 Hogy mit jelent az IE a bővítmények nevében, az az
IE-On-Chrome logójából már sejthető: természetesen az Internet Explorert. Azt az MS böngészőt, amelyet a Microsoft Edge – a Windows 10 hivatalos böngészője – még mindig felajánl arra az esetre, ha egy weboldal Java appletet tartalmazna, amellyel nem tud mit kezdeni.

Egy ilyen bővítmény több mint Java-lejátszó: egy komplett virtuális Internet Explorert kínál fel az aktuális lapon, annak teljes funkcionalitásával, beleértve a Java kezelését.

Mit tudnak a bővítmények?

Kipróbáltam mind a hármat Windows 10 alatt.

Az 'IE Tab' és az 'Open link in IE tab'


Jelenleg a az IE Tab és az Open link in IE tab bővítmény lóg a Chrome-omon.

Ha rutinos Java felhasználó vagy mint én, és csak annyi a problémád, hogy ragaszkodsz a Chrome-hoz, viszont Java appleteket is szeretnél lejátszani, akkor válassz ezek közül.

Mindkettő pontosan úgy játssza le a Javát, ahogy az "igazi" IE, de ha a weboldalon van valami HTML5-szerű kód is, annak értelmezésével lehet egy kis probléma.

Az IE Tab mellett az szól, hogy azt már több mint 13 ezren értékelték (lásd a Chrome webáruházában), és többnyire elégedettek vele. Ezt úgy lehet használni, ahogy alább az IE-On-Chrome esetében leírom, vagyis egy már rendesen megnyitott lapot állítasz át IE megjelenítésűvé azzal, hogy az alábbi logó kicsinyített változatára kattintasz az ablak jobb felső sarkában:

Az Open link in IE tab bővítményt csak 260-an értékelték (lásd a Chrome webáruházában), de többnyire elégedettek ezzel is. Itt nem egy már megnyitott lapot kell átállítani. Ez úgy működik, hogy az ember jobb egérgombbal a linkre kattintva választja ki, hogy a hivatkozott oldal IE-ben nyíljon meg:


Az IE-On-Chrome


Az IE-On-Chrome bővítménnyel foglalkoztam a legtöbbet. A telepítésére és a használatára részletesebben ki fogok térni, hátha igényled.

Ha olyan felhasználó vagy, aki tudni sem akar a Javáról, csak azt akarja, hogy az applet működjön, akkor ezt válaszd.

Ez teljesen máshogy működik, mint az előzők. Nem közvetlenül a Javát futtatja, hanem  HTML5 kóddá konvertálja az egész weboldalt az informatika nagy varázslata által. Ami azt illeti, még csak telepíteni sem kell Javát a gépedre. Ezért aztán elmarad a sok biztonsági hókuszpókusz, ami az "igazi" Java futtatásával jár.

Sajnos, mint mindennek, ára van ennek is: a bővítmény ingyenes használata havi 1 órára és egy-egy alkalommal max 30 percre korlátozódik. Részletesebben itt olvashatók a feltételek.

A másik ár, amit fizetsz az, hogy a konverzió nem tökéletes. Az ingyenes keretemet már (kétszer) felhasználtam ugyan, de még felét sem tudtam tesztelni az Asimov Téka nevű gyűjteményemben található Java appleteknek, Eddig 47 appletet ellenőriztem, de csak kb. a felük működött kifogástalanul, 14 pedig teljesen használhatatlan volt.

Ennek ellenére javaslom, hogy próbáld ki te is, mert legalább láthatod, mit veszítesz, ha lemondasz a Java appletekről. Próbáld ki pl. ezt a zseniális optikai appletet, Mutatok róla egy gif demót kedvcsinálónak:


Hogy a hibái ellenére mért látok fantáziát ebben a megoldásban? Mert talán a konverzió tökéletesebb lesz egyszer. Mert a bővitmény egyszerűen megkerüli a Java Control Panelt. Kérdezés nélkül simán megnyit bármilyen Java appletet, nem úgy mint az igazi IE, mely csak olyan webhelyről betöltött appletet nyit meg, melynek URL-jét felvetted a biztonságos helyek listájára.

Ez nagyon kényelmes, de ha úgy gondolod, hogy az Oracle-nek (a Java forgalmazójának) jó oka van arra, hogy mindenféle biztonsági akadályokat gördítsen eléd, akkor jobb, ha elgondolkodsz ezen.

Nos, elgondolkodtam ezen én is.

Nekem az jött ki a nagy gondolkodásból, hogy már megértettem a Java kockázatait és mellékhatásait.
Ahogy a biciklizését is. Ezért nem szeretném, ha a biciklimbe be lenne építve egy kütyü, amely csak akkor hagyna biciklizni, ha minden indulás előtt meghallgatnék és nyugtáznék egy két perces figyelmeztetést a biciklizés kockázatairól.

Az IE-On-Chrome telepítése


A telepítés pofonegyszerű. Keresd meg az IE-On-Chrome bővítményt, ill. kattints erre a linkre és add hozzá a Chrome böngésződhöz. Amint látod, én már hozzá is adtam, hogy lássam, hogyan működik:

Hozzáadás/telepítés után egy ilyen kis kattintható ikon fog díszelegni a böngésződ jobb felső sarkában:

Egyelőre ne kattints rá. Legalábbis az alábbi leírásban úgy veszem, hogy ez még nem történt meg.

Az IE-On-Chrome használata

Mondjuk, hogy élsz-halsz a fizikáért, és szeretnél egy kicsit szórakozni az erővektorok összegzésével. Szerencsére ráakadtál a Neten az egyik népszerű Java appletemre, mely ezen a linken található.
Ha még nem kattintottál rá a kis ikonra, akkor a weboldalamat ilyennek látnád az aktuális lapon:


Kicsit furcsán néz ki szegény – azért, mert nem működik a Java.

Ha most rákattintasz a kis ikonra, akkor némi turbózás után újratöltődik a weboldal a lapon, de most már így valahogy fest:


A legmarkánsabb különbség az, hogy a Java működni látszik. Mindenféle interaktív dolgokat lehet művelni vele, ahogy ez a GIF demó mutatja:


Az apró különbségeket, mint a linkek eltérő színe, az okozza, hogy a weboldalt most a virtuális IE értelmezi a Chrome helyett.

Apropó, linkek. Ha most olyan linkre kattintasz, amelyik ugyanezen a lapon nyílik meg, akkor az is virtuális IE-ben látszik. Ugyanakkor a többi lap nem változott. Még egy másik lapot átállíthatsz virtuális IE-re, ha akarsz, de ennél több nem fér bele az ingyenességbe.

Ha vissza akarsz állni normális Chrome megjelenítésbe, hogy spórolj a havi időkereteddel, akkor először egy párbeszédablak jelenik meg. Mielőtt a Back to Chrome gombbal visszatérnél a Chrome-ba, most rendelkezhetsz arról, hogy az aktuális weboldal mindig virtuális IE-vel nyíljon meg – csak ki kell pipálnod a jelölőnégyzetet:


Választhatsz más verziójú IE-t is, ha akarsz:


Én például azért próbálkoztam más verziókkal is, mert az appletjeim egy része nem működött a virtuális IE 10-esben, holott az igazi szépen lejátszotta. Sajnos, egyik virtuális verzióban sem voltak hajlandó működni.

Hogy általában mi a véleményem a bővítményről? Itt leírtam.

Köszönetnyilvánítás

Köszönetet mondok CsabAsztalosnak a Mért nem fut a Java a Chrome böngészőmben? című blogbjegyzésemhez írt megjegyzéséért, melyben felhívta az IE-On-Chrome-ra. Csaba maga is blogol:
http://csabasztalos.blogspot.hu/
Köszönettel tartozom kiváló informatikus barátomnak és bogarásztársamnak, Károlyi Balázsnak is, aki segített megérteni az IE-On-Chrome furcsa viselkedését. Balázs nem blogol, viszont létrehozott egy zseniális képes adatbázist poloskákra, amit a profik is nagyra értékelnek: http://www.izeltlabuak.hu/

2 megjegyzés: