2014. november 26., szerda

Ezt látnod kell: Válogatás Rahmé Nikola sztereómakróiból

Tülkös szarvasbogár (Sinodendron cylindricum) 26
kockából álló gif animációja Rahmé Nikolától (forrás),
Itt is érzékelhető a tér a mozgás miatt, de a bejegyzés
címe valódi 3D-s hatású statikus képekre utal.
Rahmé Nikola nagy felbontású sztereó és egyéb makróit elnézve az jutott eszembe, mekkora kiváltság az nekünk, embereknek, hogy a közönséges látható fényre építő foto- és számítástechnika  segítségével szinte körbesétálhatjuk, tekintetünkkel letapogathatjuk az apró rovarok testének finom részleteit. Mintha közöttük járnánk. Ami persze csak illúzió, hiszen a rovaroknak – szólj, ha tévedek – halvány fogalmuk sem lehet arról, hogy néznek ki ők maguk és a többiek. Nemcsak azért, mert az agyuk nem elég fejlett ahhoz, hogy bármit is felfoghassanak, de az optikai berendezésük sem alkalmas a részletek plasztikus érzékelésére. Akkor hát mire való a sok apró pikkely és miegymás, amelyről egy közönséges fotósnak sincs sokkal több saját tapasztalata, mint a bogárnak magának? Néhányról tudunk: a lepkeszárny apró pikkelyei például nagyobb léptékű látványt generálnak interferencia révén, meg ilyesmi. De hagyjuk ezt a biológusokra és a fizikusokra. Ragadjuk meg inkább az alkalmat, és gyönyörködjünk a Nikola által prezentált részletekben. Előbb azonban következzék néhány technikai megjegyzés.

Technikai megjegyzések

Bandzsítós 3D használata


Mindenekelőtt azt ajánlom, hogy ha nem vagy jártas a bandzsítós 3D használatában, nézd meg ezt a blogbejegyzésemet, melynek megírására éppen ez a válogatás inspirált:


Fókuszsorozatok, focus stacking


Ha megnézed ezt a stacking technikával készült képekből álló albumot Rahmé Nikola Flickr-területén, csupa hihetetlen élességű és felbontású felvételt fogsz találni:
Ha magad is fotózol, nyilván tudod, hogy ebben a nagyítástartományban nagyon-nagyon szűk az a zóna, amelyen belül egy objektum (pl. rovar) részletei élesen kivehetők. Magyarán, a mélységélesség olyan csekély, hogy egy bogárka fejének vagy torának szoborszerűen pontos optikai megrajzolásához valóságos csoda szükségeltetik: a stacking technika csodája. Megadok egy magyar linket, ahol viszonylag részletesen le van írva a lényeg, de röviden összefoglalom.

  1. A fotográfus készít egy rahedli képet ugyanabból a pontból fényképezve, csak a fókusztávolságot változtatva úgy, hogy a mélységélességi zónák átfedjék azt a szélesebb mélységi tartományt, amelyen belül ki szeretné terjeszteni az élességet. 
  2. Ezután fog egy alkalmas szoftvert (úgy tudom, hogy pl. a Photoshop új verziói által nyújtott focus blending is hasonló célra jó), amely átnézi a kapott képsorozatot (nevezzük ezt fókuszsorozatnak), és az egyes képekből helyről-helyre és képről-képre kiszűri azokat a területeket, amelyek azon a képen a legélesebbek, majd összeférceli a kiválasztott legélesebb részleteket.

Hogy lásd, miről van szó, Rahmé Nikolától elkértem három jellemző képet abból a fókuszsorozatból, amelyből az egyik tülkösszarvasbogár-képét összehozta. Ezekből készítettem az alábbi animált gifet:
Ahogy szemmel el tudod dönteni (nagyjából), hogy melyik részletet a három kép melyikéből kell kiválasztani ahhoz, hogy egyetlen  élesebb képet állíthass elő belőlük, úgy (sőt még jobban), egy arra kiélezett szoftver is megteszi helyetted. Ez a lényege a focus stacking módszernek. Itt csak hármat mutatok a fókuszsorozatból, de legalább 67 lehetett a képek sorszámai alapján.

Már bánom, hogy nem kértem el az összeset, mert jó kis animációt lehetett volna csinálni belőlük, valóságos pásztázó mélységélességi felvételt. A fotók sorszámából ítélve a hármat legalább 67 felvétel közül választotta ki nekem.

Ez a kívánságom hamar teljesült. Ma reggel (vagyis másnap) megkaptam mind a 101 kisku... izé... képet a sorozatból (kösz Nikola!). Nyomban készítettem belőlük egy gifet. Fel is tettem, mert tanulságos (de azért fent hagyom a másikat is). Remélem, nem lassítja le túlságosan az oldal betöltődését.
Rahmé Nikola eredeti, 101 képből álló fókuszsorozata felére kicsinyítve.

Rahmé Nikola belinkelt fotóinak típusa és forrása

Képtípusok

  • Animált gif
  • 2D (jpg)
  • Bandzsítós 3D (jpg)
  • Flash 3D (bandzsítós & anaglif egyben)

Képforrások


Flickr. Az első három típus jobbára az alábbi két Flickr albumba tartozik Rahmé Nikola eddigi 30 albuma közül. Javaslom, hogy bogarászd végig őket, mert megéri:
A Flickrről még csak annyit, hogy képmegosztó hely, amit bárki megnézhet. (Üzenj, ha valamelyik linken mégsem látnád a képet, amelyet látnod kellene.) Csupán annyi a különbség látogató és látogató között, hogy a regisztrált tagok sokkal nagyobb felbontásban élvezhetik a képeket, mint a többiek. Nem mindet, csak azokat, amelyeknek vannak fent ilyen változatai. Márpedig Rahmé Nikola sok képének van. Mivel a regisztráció ingyenes (bár elég macerás), és semmire sem kötelez (egyetlen képet sem kell feltöltened, ha nem akarsz), azt javaslom, hogy regisztrálj és maradj bejelentkezve kedvenc böngésződön.

Morfa.se. A Flash 3D-s képek nem a Flickrnél vannak, hanem a morfa.se webhelyen. (Ezekhez a képekhez csak linket találsz valamelyik Flickres kép megjegyzésében.) Kattints az alábbi linkre, és máris megnyílik egy ilyen Flash ablak valamilyen képpel, nem tudom kitől:
Próbáld ki, mit tud. A képet, választásod szerint nemcsak bandzsítós (Anaglyph OFF), hanem anaglif változatban is megjelenítheted (Anaglyph ON). Sőt, ha ki szeretnéd próbálni, milyennek látnád a világot, ha hirtelen térfelet cserélne a két szemed, azt is megteheted, csak nyomd meg a Flip gombot, mely a bandzsításos és az anaglif „üzemmódban” egyaránt működik. A + gombbal növelheted, a - gombbal pedig csökkentheted a kép méretét. A billentyűzet nyilaival  (← ↑ ↓ →) pedig összevissza mozoghatsz a kinagyított kép felett.

Az anaglif változathoz (mely kisebb optikai élményt nyújt ugyan, mint a bandzsításos, viszont sem gyakorlatot, sem erőfeszítést nem igényel) szükséged lesz egy ilyen szemüvegre:

Ha anaglif szemüveget veszel Rahmé Nikola képeihez, figyeld a választékot.
Neked  csak a vörös/cián kombináció lesz jó, amilyent a képen látsz.
A magenta/zöld párosítást jobb, ha elfelejted.

Képajánló

Remélem, nem okozok csalódást a választásaimmal, de jobbára személyes okok alapján válogattam a képeket, mert igazából mindegyik tetszik. Néha a megjegyzésemből ki is derül, mi lehetett a személyes szempont – ahogy az elsőnél, bár ott véletlenül volt még legalább két másik okom is a választásra, csak fölöslegesnek találtam a magyarázkodást.

Tülkös szarvasbogár (Sinodendron cylindricum)



Amikor először megpillantottam az egyik ilyen képet, azt hittem, orrszarvúbogarat (Oryctes nasicornis) ábrázol. Aztán a latin név alapján azonosítottam, és kiderült, hogy nem az. Ekkor napokig abban a hitben voltam, hogy még soha nem láttam ilyent. A leírásokat elolvasva (az orrszarvúbogár 24-45 mm hosszú; a tülkös szarvasbogár pedig csak 12-16 mm-es) beugrott végre, hogy a sok, gesztenye színű orrszarvúbogár közt, amit gyerekkoromban találtam, akadt egy pár satnya, feketés színű is. Nyilván ez lehetett az a „kis orrszarvúbogár”, ahogy akkor gondoltam erre a fajra.

    Futóbogár (Notiophilus biguttatus)



    Ha megnézed a képeket, talán el sem hiszed, hogy ez a gülüszemű szörnyeteg valójában csak egy 5-6 milliméteres csöppség. Persze a kisebb rovaroknak minden okuk megvan arra, hogy tartsanak tőle, hiszen mint a futrinkák többsége, ragadozó ez is.

    Kapushangya (Camponotus truncatus)



    A faj német neve dugófejű hangyának fordítható. Mindkét elnevezés arra a nagyobb dolgozótípusra utal, amelyik a képen látszik. Ezeknek az 5 milliméteres dolgozóknak az a feladatuk, hogy a fejükkel eldugaszolják a bejáratokat az elpusztult fában kialakított hangyaboly felé. Szabó-Patay József igen érzékletes és részletes leírást ad a fajról a Brehm magyar kiadásában, mely így kezdődik: „Itt él a kapushangya Magyarországon és mégsem tud róla senki...”  (Keress rá a megnyíló weboldalon Szabó-Patay nevére,)

    Vörös gombabogár (Endomychus coccineus)



    Életemben nem láttam még ilyent. Hacsak nem kiskoromban egyszer. Sokszor eszembe jutott azóta is, hogy mik lehettek azok a hosszúkás katicák, amelyeket egyszer egy fakérgen láttam. Verőköltő bodobácsok nem lehettek, mert azokat nagyon jól ismertem amióta az eszemet tudom. Nos, ezek lehettek azok. Az angol neve szerint, mely hamis katicának fordítható, nem én vagyok az egyedüli, akit megtévesztett ezeknek a csinos kis bogaraknak a külseje.


    Ezüstfényű pajzsbogár (Cassida azurea)



    Ilyen bogarat sem láttam még életemben, pedig Magyarországon is előfordul. Valahogy mindig elkerültük egymást. A fejét borító pajzs miatt azt sem gondoltam volna, hogy a levélbogarak közé tartozik. Bámulatosak a színei. Nem tudom, hogy csinálja. Ja, és ez nem műtermi felvétel.


    Fejeslégy (Myopa stigma)



    Bocsánat, nincs meg ugyan 3D-ben (vagy legalábbis nem találom), de muszáj megmutatnom ezt a 7 mm-es kis legyet. A fejeslegyek eleve lenyűgöznek. Ez különösen.


    Flash 3D-s képoldalak vegyesen


    Végül adok egy tömör összesítést (csak címekkel) azokról a képoldalakról, amelyeken Flash 3D-s megjelenítéshez is található link a "High resolution flash stereogram" felirat mögött. A többit rád bízom. Jó szórakozást!


    Kapcsolódó linkek

    A fotográfus saját blogjai



    Internetes cikkek a fotográfusról

    Egyéb



    7 megjegyzés:

    1. Csak annyit tennék hozzá, hogy tudtommal Rahmé ezt a Zerene Stacker-el (http://zerenesystems.com/cms/stacker) pakolja össze és nem PS-ben bütyköl. Azzal nem lehet még ilyet perpill, bár idővel talán képes lesz erre is :)

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves Névtelen, köszönöm az észrevételt és a linket.

        Törlés
    2. Valóban Zerene Stackert használok (Nikola), a PS utóbbi verziói is tudnak focus stacking-et csinálni, de sztereót szerintem nem. Talán még egy másik (fizetős) program, a Helicon Focus képes a bandzsítós sztereókra.

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kösz, Nikola! Örülök, hogy a 2D esetében igazat adsz nekem, mert úgy láttam, hogy a focus blendinget szemléltető videó ugyanarról szól, amiről a focus stacking. Sajnos, kipróbálni nem tudtam a tőled kapott fókuszsorozattal, mert nekem csak egy régi CS2-höz van hozzáférésem, azon pedig nincs semmi efféle.

        Törlés
    3. Van egy freeware amely fókuszsorozatot tesz össze, Combine ZP a neve. Keress rá, töltsd le, próbáld ki a sorozatommal!

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. A program eredeti letöltőhelye:
        http://www.hadleyweb.pwp.blueyonder.co.uk/

        Törlés