2014. április 24., csütörtök

Mért habzik el a sör a "szájon vágott" üvegből?


Minden, amit egy sörivónak a felületi feszültségről tudnia kell


Ha igaz, ilyen minirobbanások tömege
teszi ki a látványos sörejekciót az
üvegből (a GIF forrása)  
Sörivók generációi adják tovább az újoncok elképesztését szolgáló bennfentes hagyományt, mely abból áll, hogy az öreg róka rácsapja üvege talpát a zöldfülű cimbora frissen kinyitott üvegének szájára, és nyomban félreugrik, hogy a kihabzó sör ne menjen rá a nadrágjára.

Sokan ismerik ezt a trükköt, de csak kevesen értik az okát. Michael Moyer, a Scientific American egyik instant okostojása mindent elmagyaráz. (Aztán jövök én. Aztán a többiek. Ha hagyod :)

A videófordítás apropója: Erdőtakarítás Törökbálinton (2014.04.12.). A jutalomsörök közül kettő az alábbi videón bemutatott módon végezte.

2 perces videó — Instant Egghead #66


Magyarítás NagySandor.EU



Most én jövök egy pici okostojáskodással (de csak, ha hagyod :)


Mindenki tudja, hogy az állott sör pocsék ízét az okozza, hogy a kinyitott sörből elmegy a "szénsav". Azért megy el, mert szobahőmérsékleten és rendes légköri nyomáson a víz (és jobbára "vízből van" a sör is) csak kevés szén-dioxidot képes oldatban tartani. A lezárt palack az más: ott a szén-dioxid nyomás alatt van: a saját nyomása alatt.

Amikor a sört óvatosan nyitjuk ki, csak azért nem jön őrült habzásba, mert a kósza pici buborékokat, amelyek képződnek benne, csak nagyon nehezen tudja "felfújni" a buborék falán átlépő CO2, mely igen szeretne gázként távozni. Ez azért van így, mert a pici buboréknak nagyon görbült a felülete, amitől igen nagy a felületi feszültség a buborék falán, amely igyekszik összehúzni az ilyen "minilufikat", még ha ennek az is az ára, hogy még a benne lévő CO2-t is visszapréseli a folyadékba.

Nem egzakt magyarázat ugyan, de analógiaként megteszi ez is: Ha próbáltál már olcsó, pár centis lufikat szájjal felfújni, akkor tapasztalhattad, hogy megkezdeni a legnehezebb. Ha kitágult már valamennyire, akkor a továbbfújni már majdnem gyerekjáték.

Nos, a nyomáshullámok rásegítenek, és megteszik az első lufifújásokat. (Ha valaki jobban tudja, nyugodtan okoskodjon a Megjegyzésben.)

További okoskodás angolul tudóknak


Beer-Tapping Physics: Why A Hit To A Bottle Makes A Foam Volcano
Innen vettem a gifet is. Másodkézből. Mert ő is úgy szerezte.



2 megjegyzés:

  1. nagyon jó írások, tiszteletem a szerzőnek,a finom humor méginkább érdekessé teszi
    üdv. zoltán

    VálaszTörlés