2014. február 17., hétfő

A biciklin mindig szembe fúj a szél...

Interaktív Java applet a bicikli sebességét megszabó tényezőkről


Ha szoktál biciklizni, akkor nyilván volt már olyan érzésed, mintha szeles időben fárasztóbb lenne a bicajozás, mint szélcsendben. Eltekintve persze a ritka alkalmaktól, amikor végig hátszelet kapsz.

Ez az érzés lehet egyfajta "légy a levesben" dolog is: hiába volt finom a leves, utólag mégis inkább arra a boldogtalan légyre emlékezel, ami az utolsó kanálban bukkant fel a tányér aljáról.

Ugyanígy, szeles időben tekeregve is kapsz olykor hátszelet, de mégis inkább csak a demoralizáló szakaszok maradnak meg az emlékezetedben, amikor csüggedten tapostad a pedált a széllel szemben.

Szóval, nem is tudom...

Illetve nem tudtam mostanáig. E hónap elején azonban nekiláttam, hogy kiegészítsem egy korábban bütykölt biciklis szimulációmat a hátszél/ellenszél figyelembevételével, mert a légellenállás sebességfüggése alapján azt sejtettem, hogy objektív fizikai oka lehet ennek a közös érzésünknek.

Ha kíváncsi vagy az eredményre, nézd meg a szimulációs oldalamat az alábbi linken. Lehetőleg Internet Explorert IE vagy FireFoxot FF használj, mert a Chrome Chrome, úgy veszem észre, idegenkedik a biciklis témától, és nemtetszését olykor lefagyással fejezi ki:
Érdemes lesz később is visszatérned, mert azt tervezem, hogy az állóképességet/erőnlétet jellemző "stamina" paraméter megadását sebességkalibrációval próbálom majd megkönnyíteni számodra. Ez ugyanis csak tegnap jutott eszembe (és ki tudja, mi jut még az eszembe később :) . Ez a paraméter azért fontos, mert a segítségével kicsit testre szabhatod magadnak a szimulációt, hogy jobban azonosulj a fentebb látható animált biciklistával, amint a biatorbágyi Nyakas-kővel a háttérben Sóskút felé igyekszik, mondjuk ezen a túraútvonalon:
Mielőtt a sárgított linkre kattintanál, megmutatom, mit kellene látnod, ha minden rendben zajlott. Íme a Java applet, miután teljesen betöltődött:

A kis fehér téglalapok a számokkal olyan paraméterek alapértékét mutatják, amelyeket kedved szerint változtathatsz egyszerű átírással. Ha rákattintasz az "Indulhat a futam!" gombra, a szimuláció máris elindul a látható paraméterértékekkel a beállított futamidőig (ez most 200 s), ill. addig, amíg meg nem állítod a szimulációt az "Állj!" gombbal. Érdemes az egeret ráhúzni a gombokra, és a paraméterablakokra, mert felbukkanó magyarázatokkal láttam el őket. Ha lefuttattad a szimulációt, olyasmit fogsz látni, mint amit a következő ábra mutat.
Így fest a dolog, miután az alapértelmezésekkel lefutott a program. Az eredményből látszik, hogy egy Merckxx kaliberű biciklistára van beállítva, aki ezúttal 50,5 km/h végsebességet képes elérni vízszintes úton szélcsendben. Wolfgang Christian, aki a szimuláció motorjául szolgáló Physleteket megalkotta, zseniális lehetőséget ad arra, hogy "pillanatfelvételt" készíts akár menet közben is a grafikonok bármelyikéről: csak rá kell kattintanod a jobb egérgombbal arra, amelyikre akarsz. 
Itt például a sebességgrafikonra háromszor is rákattintottam: egyszer kicsivel 60 s előtt (balra fent), kétszer pedig a futamidő lejárta után (jobbra fent és lent középen). Ezek az "úszó" (azaz nem a böngésző által mutatott, hanem önálló) Java ablakok mindaddig a rendelkezésedre állnak (akárhányat készítettél is belőlük), ameddig be nem zárod őket vagy a böngészőnek azt az ablakát, amelyikben az applet futott. Átméretezhetők a sarkuknál fogva, hogy jobban lásd a részleteket (ez történt a jobb felsővel) , vagy "screenshotot" készíthetsz róluk, ahogy én tettem alul a középsővel, hogy a következő képecskét elkészítsem.
Ha esetleg kíváncsi vagy rá, hogyan készítettem ezt a képet, elárulom. Az ingyenes SnapShottal, amit innen lehet letölteni: http://snapshot.en.softonic.com/.

Jaj, a Java!


Manapság teljesen természetes, ha a Java mindenféle üzeneteket ad, mielőtt betöltődne.

Ha fogalmad sincs róla, hogy van-e Java a gépeden, akkor gondolj a következőre:

 • Ha az adóbevallásodat AbeJavával készíted el, akkor valamilyen Java verziód biztosan van, mert az is azzal megy.

Ha régi fajta Javád van, akkor csak nyomogasd az "igen"-eket az üzenetekre, és működni fog az applet. Esetleg nézd meg ezt az oldalamat, hogy lásd, mire számíthatsz ilyenkor:


Ha a legújabb Java verziód van meg, akkor kövesd az alábbi linken olvasható instrukcióimat:
Ha nagyjából rendben van minden, csak a grafikon nem jön elő futtatás közben, akkor töltsd le újra az oldalt.
  Ha makacsul nem jön elő semmi, akkor kénytelen leszel letölteni a Javát erről a helyről, hogy telepítsd:
  Nyugi! A telepítés nem boszorkányság, és a Java ingyenes. Ha magad nem boldogulsz, szólj egy ötödikesnek. Azok tudják, hogy megy az ilyesmi.

  Jó szórakozást a szimulációhoz!  1 megjegyzés:

  1. Nagy Sándor M And M: A Biciklin Mindig Szembe Fúj A Szél... >>>>> Download Now

   >>>>> Download Full

   Nagy Sándor M And M: A Biciklin Mindig Szembe Fúj A Szél... >>>>> Download LINK

   >>>>> Download Now

   Nagy Sándor M And M: A Biciklin Mindig Szembe Fúj A Szél... >>>>> Download Full

   >>>>> Download LINK

   VálaszTörlés